2 november 2022

Håll hårt i din handduk

En höstig onsdagsmorgon, kaffet är nybryggt och jag steg upp lite senare än planerat. Klockan var ställd på 07.00 men kroppen var tung, sliten och inte på topp. Så jag kikade snabbt i kalendern och såg att inga möten skulle börja förens vid 10.00 – och somnade om.

En osmickrande egenskap jag alltid har haft är att jag har varit extremt morgontrött. Jag har testat alla möjliga knep för att bli en morgontjeja som flyger upp 06.00 varje dag på toppenhumör. Boka in träning tidigt för att ”vakna till liv”, gå upp vid första alarmet, sova minst 8h, etc. Men det funkar inte för mig. Självklart pallrar jag mig upp med tuppen vid behov. Men under majoriteten av mina dagarna behövs inte det – eftersom jag bestämmer över alla mitt dygns timmar. Jag styr varje minut av mina dagar helt utefter mina preferenser och hur jag vill ha det. Och den friheten har jag drömt om sedan tidiga tonår, och det är nu min verklighet.

Mitt namn är Rebecka Fredriksson och driver Media House by RF sedan cirka 3 år tillbaka. Jag är egenföretagare, eller ”CEO & Founder”, som jag ibland kan dra till med för att låta lite coolare (är egentligen så långt ifrån en tuffing man kan komma, men fake it until you make it). Jag startade mitt företag som 23-åring och började arbeta heltid med det knappt ett år senare. Företaget omsatte då knappa 10 000 kronor och jag hade två månader på mig att dra in tillräckligt mycket pengar för att jag skulle kunna livnära mig på det. Det har absolut inte varit en dans på rosor, utan en resa med kolsvarta dalar och skyhöga höga toppar, som i slutändan ledde mig hit.

Jag hade noll erfarenhet av att varken starta eller driva företag, hade inte sålt någonting under hela mitt liv och kunde nada om sociala medier eller marknadsföring. Men det gick ändå. Hemligheten? Det tror jag ligger i citatet ”winners don’t quit”. För dagen du slänger in handduken kan du vara säker på en enda sak – det är att du aldrig kommer lyckas. Drömmen kommer aldrig att bli förverkligad. Men om du fortsätter slita genom sena nätter, oändliga uppförsbackar och tänker ”snart kommer jag få ett JA” så finns det fortfarande en möjlighet att du kommer lyckas.

En period när det var extra tungt att få snurr på företaget var jag oerhört nära på att slänga in handduken. Då tog jag istället mina rosa post-it-lappar och skrev i versaler ”JAG SKA KLARA DET”. Lapparna satte jag upp i varje rum i hela lägenheten: vid sängen, i badrummet, på kylskåpet. Och så höll jag kvar i min lilla handduk. Och gör det än idag.

I det här lilla magasinet kommer vi, eller framför allt jag, dela med mig av axplock från min historia. Med förhoppningen om att uppmuntra fler till att hålla kvar i sina handdukar och omvandla sina passioner till verklighet, och leva livet precis som du vill. Du kommer inte få ta del av en framgångshistoria utan se det mer som att få en inblick i en avskalad berättelse med en tankspridd huvudkaraktär som har gjort många bra prestationer -och desto fler mindre bra. Ärligt och transparent, något jag saknade att få ta del av när jag för 3 år sedan startade mitt företag.

Tack för att ni läste! Och tusen tack till alla som hejar på.